Målare

Anlita målare

Målning är ett av de jobb som många utför själva. Skälet är nog att de flesta ser huvudarbetet som själva utstrykningen av färg, men förbiser och förringar förarbetet. För en yrkesman är det i stort sett tvärtom. Yrkesmannen vet att det är förarbetet som är det stora jobbet, och dessutom det viktigaste för bra resultat. Målaren har en gedigen kunskap om hur olika typer av skador på underlaget kan åtgärdas, vilka underlag som kräver grundmålning, hur gammal tapet tas bort på det mest effektiva sättet och så vidare.

När det gäller en större renovering med takläggning och fasadbyte är det att rekommendera att anlita en målerifirma som har den utrustning som krävs när vindskivor och taknockar ska målas. Det finns sedan vissa aspekter att ta hänsyn till när ett företag ska anlitas för att göra en större, tidskrävande renovering.

Att tänka på när du anlitar målare

Målare har i princip alltid en firma eller är anställda på ett måleriföretag. När man anlitar ett måleri, även om det är ett enmansföretag, finns det några saker att vara uppmärksam på.

  • Ger firman en klar och tydlig offert som man kan förstå? En svårtydd offert kan utgöra problem om jobbet inte blir som utlovat.
  • Finns det en tydlig tidpunkt då jobbet skall vara klart? Ord som snarast hör inte hemma i en offert. I en bra offerttext skall ett tydligt slutdatum vara utskrivet.
  • Anlitas till exempel målare i Stockholm så ska platsen där arbetet ska utföras vara utskrivet.
  • Kan firman hantera ROT-avdrag? ROT-avdraget är en viktig aspekt eftersom det radikalt kan minska kostnaderna för arbetet.
  • Kräver företaget förskott? Det kan vara ett varningstecken för tveksam ekonomi.

Betalningsanmärkningar? Ytterligare ett varningstecken angående företagets ekonomi.

Måleri

Ordet måleri täcker ett ganska brett område, och många företag hanterar bara en del av de tjänster som brukar ingå i begreppet måleri. Vad som dock oftast ingår är:

  • Målning fasad
  • Målning väggar
  • Målning snickerier
  • Målning fönster
  • Målning dörrar

Förutom nämnda områden brukar de flesta företag utföra invändig målning. En yrkesman vet hur viktigt förarbetet är med att få bort all flagnande färg samt gammal smuts och fett för att minska risken för att färgen att släpper eller att slutresultatet blir ojämnt. En yrkesman vet också vilka färger som fungerar bra på de befintliga underlagen.

Fasadmålning är ett av de områden där en lekman skulle kunna göra det bra men en yrkesmålare gör det perfekt. Kompetensen som yrkesmannen besitter vad gäller färgval, metod för att rengöra ytan, metoder för målning och val av redskap gör en väsentlig skillnad på slutresultatet och dess hållbarhet. Om inte underarbetet är bra så tar det tyvärr bara ett par år innan det behövs ny målning. Ytterligare en fördel med att anlita ett företag är personskydd. Många privatpersoner som väljer att utföra arbetet själva har ingen eller undermålig skyddsutrustning vilket kan orsaka olyckor.

En annan av de tjänster som nästan alla måleriföretag utför är tapetsering. I tapetsering ingår förstås att först behandla underlaget, en viktig aspekt som lekmän ofta fuskar med men som en professionell målare aldrig skulle hoppa över.

Vissa måleriarbeten utförs praktiskt taget alltid av yrkesmän, till exempel brandskyddsmålning. Detta utförs med en färg som har specifika egenskaper för att skapa en fördröjning vid brand. Den räknas som närmast obrännbar och sväller när den utsätts för hög värme.